NK Jeugd Libre in Doetinchem

Op 18 en 19 november werd in De Veemarkt in Doetinchem het NK Jeugd Libre 1e en 2e klasse gespeeld. Er was behoorlijk wat publiek, zie foto, zo te zien voornamelijk familie. Zij aanschouwden hoe de junioren elkaar bekampten, met af en toe emoties bij winst of verlies. Mooi om te zien hoe serieus deze jongelui de biljartsport bedrijven en beleven.

Keerzijde van de medaille: de 1e klasse was een rechtstreekse finale met 6 spelers, de 2e klasse een rechtstreekse finale met 5 spelers. Er zullen nog enkele jeugdspelers ontbreken vanwege de reisafstand, maar dat is zo ongeveer alle jeugd die onder de vlag van de KNBB biljart. Bij die 11 jongens was er zegge en schrijve één die komend seizoen doorstroomt naar de senioren. Oftewel: de instroom van jonge leden is te verwaarlozen…

Met zó weinig jeugdspelers is het onmogelijk om een competitie op te zetten. Om toch de jeugd met enige regelmaat een uitdaging aan te bieden gaat de bond komend jaar een Grand Prix voor de jeugd optuigen. Door in de diverse toernooien te presteren kunnen de junioren punten verzamelen om uiteindelijk kampioen te worden van de Grand Prix. Het is mij niet bekend hoeveel tafels men vraagt, maar misschien zijn er in ons district locaties die interesse hebben om in het Grand Prix circuit opgenomen te worden. Ik hoor het wel.

Overzicht van de mooie locatie De Veemarkt met enkele jongens in actie. Let op de jongen in de blauwe polo: hij komt amper boven de tafel uit maar werd wel 2e in de 1e klasse! Zie ook de fotogalerij.