Reglement PK

Geldigheid
Dit reglement is grotendeels een samenvatting van het reglement van de KNBB. Bij verschillen of onduidelijkheden gelden de regels zoals vastgelegd in het WRPK (Wedstrijd Reglement PK), zoals terug te vinden op de website van de KNBB (hier klikken).

Inschrijving en afvaardiging
Website www.biljartprof.nl ondersteunt het PK-gebeuren, zoals Biljartpoint de Landscompetitie ondersteunt. Hier is voor wedstrijdleiders een link naar de handleiding van Biljartprof.

De vereniging vult per spelsoort een inschrijvingsformulier in en stuurt die op naar de wedstrijdleider PK. De wedstrijdleider PK van het District schrijft de spelers in in Biljartprof en bepaalt daarna de poules en locaties.

De kosten van inschrijving vóór de sluitingsdatum (1 augustus) bedragen €10,- per speler per spelsoort, daarna kost het €15,- . Het District brengt de kosten bij de betreffende vereniging in rekening. Bij afzegging wordt het inschrijfgeld niet gerestitueerd.

Bij het spelen van een PK-onderdeel bepaalt Biljartprof het wedstrijdschema. De uitslagen van de gespeelde partijen worden, vergelijkbaar met PK-Special, direct ronde voor ronde in Biljartprof vastgelegd. Daaruit ontstaat een eindrangschikking, die wordt bepaald door de ranking naar partijpunten en naar gemiddeldepercentage (was voorgaand seizoen het carambolepercentage). Op basis van de eindrangschikking selecteert de Wedstrijdleider PK van het District de afvaardiging voor het volgende PK-onderdeel.

Voorrondes en finales in het district
In Biljartprof vind je per klasse een volledig schema van alle voorwedstrijden en finales. Hierin staat precies wanneer je moet spelen en op welke locatie. De PK finales worden in principe met 8 deelnemers gespeeld. Voorrondes worden met minimaal 5 man gespeeld. Iedereen speelt 4 partijen, hierdoor wordt het mogelijk de voorrondes in 1 of 2 dagen te houden. Het speelschema wordt bepaald door Biljartprof.

De afvaardiging voor de gewestelijke finales bestaat standaard uit de finalist en de 2e man/vrouw. Daarop zijn twee uitzonderingen. Als ons district de gewestelijke finale organiseert wordt ook de 3e speler afgevaardigd. De andere uitzondering is de klasse Dames Libre 2e klasse. In de gewestelijke finale van die klasse worden Afdeling 1 en Afdeling 2 samengevoegd, waarbij elk district één speler mag leveren.

De voorrondes en finales starten op vrijdag om 19.00 uur. Er wordt verwacht dat je uiterlijk een kwartier van te voren speelgereed aanwezig bent, dus om 18.45 uur. LET OP: in de meeste locaties beginnen de voorrondes op zaterdag om 12:00 uur (bij De Pomerans op zaterdag om 11:00 uur). Ook dan wordt verwacht dat je een kwartier van te voren aanwezig bent. Kijk dus goed welke dagen bij jouw poule vermeld staan!

Districtsoverstijgende wedstrijden
De hoofdklassen en driebanden groot overgangsklasse zijn districtsoverstijgend. Dat wil zeggen dat, nadat de spelers zich bij het district hebben ingeschreven, het Gewest de spelers verzamelt en bepaalt welke spelers in welk district hun voorwedstrijden gaan spelen. De sterkste 8 spelers van de eindrangschikking worden uitgenodigd voor de Gewestelijke finale. Bij districtsoverstijgende klassen wordt dus geen districtsfinale meer gespeeld en er is ook geen vast aantal afgevaardigden per district meer.

Bepalen gemiddelde
Het aanvangsgemiddelde van een speler wordt als volgt bepaald: het hoogste van het eindgemiddelde in de competitie van afgelopen seizoen en het gemiddelde van alle PK-onderdelen die die speler het afgelopen seizoen gespeeld heeft. 

Het aanvangsgemiddelde bepaalt in welke klasse men wordt ingedeeld en is het startgemiddelde van het eerste PK-onderdeel (meestal een voorronde). Het startgemiddelde van elk volgend PK-onderdeel waarvoor de speler zich kwalificeert, wordt bepaald door het hoogste van het startgemiddelde van het vorige onderdeel en het ‘bepaald gemiddelde’, zijnde het gemiddelde van het startgemiddelde en het gespeelde gemiddelde in het zojuist gespeelde PK-onderdeel. Daardoor is het mogelijk dat men in een volgend PK-onderdeel meer caramboles moet maken (maar nooit minder).

Promotie/degradatie
Bij spelen op interval blijft een speler in principe het hele seizoen in de klasse spelen waarin zijn aanvangsgemiddelde valt. Dat geldt ook als een speler op basis van de voorwedstrijden gedegradeerd of gepromoveerd zou zijn. Een speler die in het eerste PK-onderdeel van het seizoen (meestal een voorronde) boven de klassegrens heeft gespeeld, heeft wel de keuze om naar de naasthogere klasse te promoveren, met het zojuist gespeelde officiële gemiddelde als aanvangsgemiddelde.

Halve degradatie bestaat niet meer.

Beurtenlimiet
In de laagste klasse van alle spelsoorten geldt voor de eerste te spelen ronde (voorwedstrijd, districtsfinale) een beurtenlimiet van 60 beurten. De arbiter annonceert, zo nodig op aangeven van de schrijver, “voorlaatste beurt” en “laatste beurt”. Na de laatste beurt van de beginnende speler annonceert de arbiter “gelijkmakende beurt” voor de andere speler die, zoals gebruikelijk voor de gelijkmakende beurt, van acquit moet. De speler met het hoogste carambolepercentage wint de partij, bij gelijk carambolepercentage (op 3 decimalen) is het een gelijkspel.

Kledingvoorschriften
Voor het spelen van Persoonlijke Kampioenschappen gelden de kledingvoorschriften zoals vastgesteld door de KNBB in het SAR (Spel- en Arbitrate Reglement). Hieronder een globaal beeld van de toegestane kleding, overgenomen uit het genoemde reglement. Voor details verwijs ik je naar de website van de KNBB.

1. Spelers die, individueel of in teamverband, aan een door of namens de KNBB sectie Carambole georganiseerde officiële wedstrijd deelnemen, dienen te dragen:

  • een effen pantalon, niet zijnde van (imitaite-)leer, rib- of spijkerstof. Dames mogen in plaats van een pantalon een effen rok dragen.
  • een poloshirt met korte of lange mouw
  • een effen overhemd met korte of lange mouw. Lange mouwen mogen opgestroopt worden. Over het overhemd mag een (smoking)vest, trui, slip-over of spencer gedragen worden, niet zijnde van (imitatie-)leer. Voor- en achterkant mogen van kleur verschillen. Een stropdas of strik is niet verplicht.
  • effen sokken of kousen
  • schoenen, niet zijnde sportschoenen, sandalen, slippers of klompen.

2. Leden van dezelfde vereniging die aan dezelfde individuele wedstrijd(en) deelnemen zijn niet verplicht om in hetzelfde tenue deel te nemen.

3. Op het sporttenue moet op borsthoogte een embleem of aanduiding van de vereniging zichtbaar worden gedragen. Het embleem mag niet groter zijn dan 100 cm2.

Sancties/administratieve heffingen
Een speler die, zonder zich bij de wedstrijdleider af te melden, niet bij een Persoonlijke Kampioenschap komt opdagen, riskeert een boete van 50 euro en wordt mogelijk voor één jaar uitgesloten van deelname aan alle Persoonlijke Kampioenschappen. Een lid die binnen 3 weken voor het spelen van de Persoonlijke Kampioenschap zonder geldige reden afzegt, ontvangt een boete van 20 euro.