Reglement PK

Geldigheid

Dit reglement is grotendeels een samenvatting van het reglement van de KNBB. Bij verschillen of onduidelijkheden gelden de regels zoals vastgelegd in het reglement van de KNBB (hier klikken).

Inschrijving en afvaardiging

Website www.biljartprof.nl ondersteunt het PK-gebeuren, zoals Biljartpoint de Landscompetitie ondersteunt. Hier is voor leden met een inlogcode een link naar de handleiding van Biljartprof.

De wedstrijdleider PK van het District schrijft de spelers in en bepaalt daarna de poules en locaties.

De kosten van inschrijving vóór de sluitingsdatum (1 juli) bedragen €10,- per speler per spelsoort, daarna kost het €15,- . Het District brengt de kosten bij de betreffende vereniging in rekening.

Bij het spelen van een PK-onderdeel bepaalt Biljartprof het wedstrijdschema. Uitslagen worden, vergelijkbaar met PK-Special, direct ronde voor ronde in Biljartprof vastgelegd. Daaruit ontstaat een eindrangschikking, op basis waarvan de Wedstrijdleider PK van het District de afvaardiging voor het volgende PK-onderdeel selecteert.

Bij voorwedstrijden wordt de eindrangschikking bepaald door de som van de ranking naar partijpunten en de ranking naar carambole percentage (dit laatste in tegenstelling tot voorheen het moyenne).

Voorrondes en finales

In Biljartprof en elders op de website vind je per klasse een volledig schema van alle voorwedstrijden en finales. Hierin staat precies wanneer je moet spelen en op welke locatie. De PK finales worden in principe met 8 deelnemers gespeeld. Voorrondes worden met minimaal 5 man gespeeld. Iedereen speelt 4 partijen, hierdoor wordt het mogelijk de voorrondes in 1 of 2 dagen te houden. Het speelschema wordt bepaald door Biljartprof.

De afvaardiging voor de gewestelijke finales bestaat standaard uit de finalist en de 2e man/vrouw. Daarop zijn twee uitzonderingen. Als ons district de gewestelijke finale organiseert wordt ook de 3e speler afgevaardigd. De andere uitzondering is de klasse Dames Libre 2e klasse. In de gewestelijke finale van die klasse worden Afdeling 1 en Afdeling 2 samengevoegd, waarbij elk district één speler mag leveren.

De voorrondes en finales starten op vrijdag om 19.00 uur. Er wordt verwacht dat je uiterlijk een kwartier van te voren speelgereed aanwezig bent, dus om 18.45 uur. LET OP: in de meeste locaties beginnen de voorrondes op zaterdag om 12:00 uur (bij De Pomerans op zaterdag om 11:00 uur). Ook dan wordt verwacht dat je een kwartier van te voren aanwezig bent. Kijk dus goed welke dagen bij jouw poule vermeld staan!

Moyennegrenzen

Alle klassen worden op interval gespeeld, behalve de hoofdklasse Libre.

Alle hoofdklassen zijn districtsoverstijgend. Dat wil zeggen dat, nadat de spelers zich bij het district hebben ingeschreven, het Gewest de spelers verzamelt en bepaalt welke spelers in welk district hun voorwedstrijden gaan spelen. De sterkste 8 spelers van de eindrangschikking worden uitgenodigd voor de Gewestelijke finale. Dat wil zeggen dat voor de hoofdklassen geen districtsfinale meer wordt gespeeld en dat geen vast aantal afgevaardigden per district meer wordt gehanteerd.

SpelsoortKlasseGrenzen vanGrenzen totPartij lengte
Libre klein4 e0.0001.40020 - 41
Libre klein3 e1.4002.40043 - 60
Libre klein2 e2.4004.00065 - 90
Libre klein1 e4.0007.000100 - 150
Libre kleinHoofd7.00011.000160
Libre kleinDames0.0007.00020 - 150
Bandstoten klein3 e0.0001.00015 - 30
Bandstoten klein2 e1.0001.50033 - 45
Bandstoten klein1 e1.5002.50048 - 60
Bandstoten kleinHoofd2.5006.00065 - 130
Driebanden klein3 e0.0000.36015 - 18
Driebanden klein2 e0.3600.52019 - 25
Driebanden klein1 e0.5200.76027 - 37
Driebanden kleinHoofd0.7601.10039 - 52
Driebanden groot1 e0.0000.44015 - 21
Driebanden grootOvergangs0.4400.64023 - 31

Bepalen moyenne

Het aanvangsmoyenne voor het seizoen 2019-2020 wordt nog bepaald zoals voorheen: het hoogste van de gemiddeldes zoals afgelopen seizoen gespeeld in de competitie en in enig onderdeel van de PK’s. Voor volgende seizoenen geldt het gemiddelde, gerekend over alle PK-onderdelen, die men in het dan afgelopen seizoen gespeeld heeft.

Het aanvangsmoyenne bepaalt in welke klasse men wordt ingedeeld en is het startgemiddelde van het eerste PK-onderdeel (meestal een voorronde). Het startgemiddelde van elk volgend PK-onderdeel waarvoor de speler zich kwalificeert, wordt bepaald door het hoogste van het startgemiddelde van het vorige onderdeel en het ‘bepaald gemiddelde’, zijnde het gemiddelde van het startgemiddelde en het gespeelde gemiddelde in het zojuist gespeelde PK-onderdeel. Daardoor is het mogelijk dat men in een volgend PK-onderdeel meer caramboles moet maken (maar nooit minder).

Promotie/degradatie

In principe blijft een speler het hele seizoen in de klasse spelen waarin zijn aanvangsgemiddelde valt. Dat geldt ook als een speler op basis van de voorwedstrijden gedegradeerd of gepromoveerd zou zijn. De enige uitzondering geldt voor spelers met een niet-officieel moyenne: als die in het eerste PK-onderdeel van het seizoen (meestal een voorronde) boven de klassegrens speelt mag die speler, indien gewenst en zo mogelijk, in hetzelfde seizoen in de hogere klasse starten, met het zojuist gespeelde officiële moyenne als aanvangsgemiddelde.

Halve degradatie bestaat niet meer.

Beurtenlimiet

In de laagste klasse van alle spelsoorten geldt een beurtenlimiet van 60 beurten. De arbiter annonceert, zo nodig op aangeven van de schrijver, “voorlaatste beurt” en “laatste beurt”. Na de laatste beurt van de beginnende speler annonceert de arbiter “gelijkmakende beurt” voor de andere speler die, zoals gebruikelijk voor de gelijkmakende beurt, van acquit moet. De speler met het hoogste carambole-percentage wint de partij.

Kledingvoorschriften

Voor het spelen van Persoonlijke Kampioenschappen gelden de kledingvoorschriften zoals vastgesteld door de KNBB in het Wedstrijd Reglement Artikel 6009CR. Hieronder een globaal beeld van de toegestane kleding, overgenomen uit het reglement van de KNBB. Voor details verwijs ik je naar de website www.knbbcarambole.nl.

1. Spelers die, individueel of in teamverband, aan een door of namens de KNBB sectie Carambole georganiseerde officiële wedstrijd deelnemen, dienen te dragen:

  • een effen pantalon, niet zijnde van (imitaite-)leer, rib- of spijkerstof. Dames mogen in plaats van een pantalon een effen rok dragen.
  • een poloshirt met korte of lange mouw
  • een effen overhemd met korte of lange mouw. Lange mouwen mogen opgestroopt worden. Over het overhemd mag een (smoking)vest, trui, slip-over of spencer gedragen worden, niet zijnde van (imitatie-)leer. Voor- en achterkant mogen van kleur verschillen. Een stropdas of strik is niet verplicht.
  • effen sokken of kousen
  • schoenen, niet zijnde sportschoenen, sandalen, slippers of klompen.

2. Leden van dezelfde vereniging die aan dezelfde individuele wedstrijd(en) deelnemen zijn niet verplicht om in hetzelfde tenue deel te nemen.

3. Op het sporttenue moet op borsthoogte een embleem of aanduiding van de vereniging zichtbaar worden gedragen. Het embleem mag niet groter zijn dan 100 cm2.

Sancties/administratieve heffingen

Een speler die zonder zich bij de wedstrijdleider af te melden niet bij een Persoonlijke Kampioenschap komt opdagen, ontvangt een boete van 50 euro en wordt mogelijk voor één jaar uitgesloten van deelname aan alle Persoonlijke Kampioenschappen. Een lid die binnen 3 weken voor het spelen van de Persoonlijke Kampioenschap zonder geldige reden afzegt, ontvangt een boete van 20 euro.