Welke Biljart disciplines zijn er?

Er zijn 3 hoofddiciplines bij de Konkinklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB)

  • Carambole Biljarten
  • Snooker
  • Poolbiljart

Kijk snel verder om hier meer over weten!

CARAMBOLE-BILJARTEN

Wat betreft het carambole-biljarten is de KNBB opgebouwd uit vier gewesten, waaronder in totaal 55 districten ressorteren. Er wordt op dit moment gestreefd aan het terugbrengen van het aantal districten naar 32.De verschillende verenigingen, in totaal ruim 2.000, zijn aangesloten bij de districten. Het carambole-biljarten kent eigenlijk twee secties, nl. De sectie Carambole en de sectie Driebanden.

Het carambole-biljarten is de traditionele vorm van biljarten en onderscheidt de spelsoorten driebanden, libre, bandstoten, kader en anker-kader. Al deze spelsoorten worden in verschillende klassen gespeeld van ere-klasse tot en met de zevende klasse, zowel in de vorm van team-competitie als persoonlijke kampioenschappen (individueel). Iedereen kan zodoende in zijn/haar eigen klasse kampioen van Nederland worden, door zich eerst te plaatsen voor de districtsfinales en daarna de gewestelijke finale te winnen. De winnaars van deze gewestelijke finales plaatsen zich voor het Nederlands kampioenschap. De kampioen van Nederland in de hoogste klasse wordt door de KNBB afgevaardigd naar Europese en wereldkampioenschappen.

Naast de hierboven genoemde spelsoorten kent het carambole-biljarten ook het Biljart Artistiek, ook wel kunststoten genoemd. Voor het driebanden kent de KNBB een aparte sectie Driebanden. In deze sectie zijn de topspelers van Nederland verzameld. Uiteraard kan deze spelsoort ook op verenigings-, districts of gewestelijk niveau gespeeld worden.

De discipline carambole kent een verenigingsstructuur. Dat wil zeggen dat iedereen die op wedstrijdniveau wil biljarten lid moet zijn van een bij de KNBB aangesloten vereniging. Zo’n vereniging is er altijd wel bij u in de buurt.

SNOOKER

De sectie Snooker van de KNBB – kortweg KNBB Snooker – is in 1996 ontstaan uit een fusie tussen twee bonden, waardoor er nu met gebundelde krachten gewerkt wordt aan de promotie en organisatie van de snookersport in Nederland, onder de vlag van de KNBB. Bij de sectie Snooker wordt gewerkt met een regiostructuur. Het streven is om tot meer verenigingsvorming te komen. Lid worden van KNBB Snooker kan individueel of met een heel team.

De wedstrijden worden georganiseerd op verschillende niveaus, voor zowel de topspeler als de recreatieve speler zijn er individuele toernooien. In de Dutch Snooker Ranking (DSR), ofwel de nationale ranglijst, kunnen de toppers nominaties verdienen voor internationale uitzendingen en zich meten met buitenlandse toppers. Tevens is de DSR de leerschool voor aanstormende talenten en andere toekomstige toppers om zich op te werken en de confrontatie met de gevestigde orde aan te gaan. De DSR telt elk seizoen circa 15 toernooien, inclusief het NK, en wordt verspreid door het hele land gespeeld.

Het NK voor heren, dames, junioren, senioren en koppels is elk jaar weer een sportief topevenement, maar tevens een reünie voor de recreatieve spelers. Naast de DSR en het NK worden er elk seizoen een landelijke Dames Ranking, Junioren Ranking (tot en met 18 jaar) en Senioren Ranking (vanaf 40 jaar) gespeeld met toernooien door het hele land. Deze rankings worden aan het eind van het seizoen afgesloten met de Masters voor de top van de ranking. In deze rankings kunnen spelers nominaties verdienen voor internationale uitzendingen.

Ook op regionaal niveau worden diverse wedstrijdcyclussen afgewerkt. Zo zijn draait er een A- en B-circuit in Noord-Nederland (NNRS) en worden er tevens een Brabant Ranking, Gelderland Ranking, Zuid-Holland Ranking. De beste spelers uit elke regio worden aan het einde van het seizoen afgevaardigd naar de nationale Dutch Masters voor B-spelers.

Naast de inviduele evenementen is er ook een teamcompetitie, die ruim 300 ploegen herbergt, verdeeld over de Eredivisie (nationaal) en de Hoofdklasse, 1e Klasse, 2e Klasse en 3e Klasse. Deze klassen zijn onderverdeeld in regiopoules, waarvan de kampioenen zich aan het eind van het seizoen plaatsen voor het landelijke NK Teams in de diverse klassen. Daarnaast vindt er elk seizoen een bekercompetitie plaats, waar alle teams aan meedoen.

Behalve wedstrijden in eigen land en uitzendingen van Nederlandse spelers naar EK’s, WK’s en andere internationale evenementen, organiseert KNBB Snooker met enige regelmaat grote toernooien in eigen land. Zo werd in 1999 in Enschede het EK voor heren en dames georganiseerd, vond in 2001 de Contintental Cup (EK Teams) plaats in Spijkenisse en is NH Koningshof in Veldhoven van 20 november tot en met 4 december 2004 het toneel voor het IBSF WK Heren, Dames en Senioren.

POOLBILJARTEN

De sectie Pool kent geen verenigingsstructuur, maar een regio-structuur. Dit houdt in dat iedereen individueel lid kan worden van de sectie Pool.

Pool bestaat uit drie spelsoorten, te weten 8-Ball, 9-Ball en 14-1 (Straight Pool). Deze spelsoorten kunnen zowel individueel als in teamverband gespeeld worden. Voor de leden worden diverse wedstrijden georganiseerd, zowel individueel als in teamverband. Zo vinden jaarlijks twee evenementen plaats voor de individuele speler, de Grand Prix cyclus en de 8-Ball Trophy. Voor teams bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan de teamcompetitie, die regionaal wordt georganiseerd. Daarnaast organiseert de sectie Pool ook een Nederlands kampioenschap. De winnaar van dit evenement wordt door de KNBB uitgezonden naar wereld- en/of Europese kampioenschappen.

(bron: www.knbb.nl)