Reglement PK

Inschrijvingen

Bij de inschrijving van de Teams kunnen tevens de inschrijvingen voor de PK’s worden ingeleverd. Indien er na de inschrijvingen toch nog mensen mee willen doen aan de PK’s dan wordt er gekeken of er nog ruimte beschikbaar is. Zo niet worden ze op de reservelijst gezet. De PK wedstrijdleider behoud zich het recht voor de beschikbare kandidaten op de reservelijst uit te nodigen dan wel uit te sluiten van deelname, in het belang van het toernooi.

 

Voorrondes en finales

Elders op de website vind je per klasse een volledig schema van alle voorwedstrijden en finales. Hierin staat precies wanneer je moet spelen en op welke locatie. LET OP: Voor de voorrondes worden geen persoonlijke uitnodigingen gestuurd. Zet ze in je agenda zodat je ze niet vergeet! De PK finales worden in principe met 8 deelnemers gespeeld. Voorrondes worden met minimaal 5 man gespeeld. Iedereen speelt 4 partijen, hierdoor wordt het mogelijk de voorrondes in 2 dagen te houden. De alfabetische volgorde van spelers zoals deze in de uitnodiging staat bepaalt het speelschema en dus ook, mocht de voorronde toch uit 4 spelers bestaan, tegen wie je een 2de keer moet spelen.

De afvaardiging voor de gewestelijke finales bestaat standaard uit de finalist en de 2e man/vrouw. Daarop zijn twee uitzonderingen. Als ons district de gewestelijke finale organiseert wordt ook de 3e speler afgevaardigd. De andere uitzondering is de klasse Dames Libre 2e klasse. In de gewestelijke finale van die klasse worden Afdeling 1 en Afdeling 2 samengevoegd, waarbij elk district één speler mag leveren.

De voorrondes starten op vrijdag om 19.00 uur. Er wordt verwacht dat je een half uur van te voren aanwezig bent, dus om 18.30 uur. LET OP: Bij De Pomerans en De Burgemeester worden de voorrondes gespeeld op zaterdag en zondag. De Pomerans start op zaterdag om 11.00 uur, De Burgemeester om 12.00 uur. Ook dan wordt verwacht dat je een half uur van te voren aanwezig bent.

 

Moyennegrenzen

Spelsoort
Klasse
Grenzen van
Grenzen tot
Partij lengte
Libre klein5 e0.001.20Interval tabel
Libre klein4 e1.201.7055
Libre klein3 e1.702.5070
Libre klein2 e2.504.0090
Libre klein1 e4.007.00120
Libre kleinHoofd7.0011.00150
Libre kleinExtra11.0020.00225
Libre kleinDames0.005.00Interval tabel
Bandstoten klein5 e0.251.0030
Bandstoten klein4 e1.001.5040
Bandstoten klein3 e1.502.3055
Bandstoten klein2 e2.303.5075
Bandstoten klein1 e3.506.00100
Driebanden klein3 e0.2500.40020
Driebanden klein2 e0.4000.55025
Driebanden klein1 e0.5500.75030
Driebanden kleinHoofd0.7501.00040
Driebanden kleinExtra1.000en hoger50
Driebanden groot3 e0.3000.47520
Driebanden groot2 e0.4750.65025
Driebanden groot1 e0.650en hoger35

 

Promotie

Bij Persoonlijke Kampioenschappen waar voorrondes aan voorafgegaan zijn, zijn de volgende regels van toepassing:

  • Spelers die ook competitie spelen, worden in de klasse ingedeeld die hoort bij de hoogste van het eindmoyenne van de competitie en van het betreffende PK in het afgelopen seizoen.
  • Indien een speler tijdens de voorronden tot 20% boven de voor zijn klasse geldende moyenne heeft gespeeld (voor bandstoten en driebanden is de grens 10%), betekent dat uitgestelde promotie voor het volgend seizoen. Deze speler mag wel deelnemen aan de districtsfinale van de gespeelde klasse. Hij/zij mag ook kiezen om direct aan de voorronden mee te doen van de hogere klasse, indien dat mogelijk is en in het belang van het toernooi.
  • Indien een speler tijdens de voorronden 20% of meer boven de voor zijn klasse geldende moyenne heeft gespeeld (voor bandstoten en driebanden is de grens 10%) betekent dat directe promotie. Deze speler is NIET gemachtigd om aan de districtsfinale deel te nemen, maar heeft wel de mogelijkheid om aan de voorronden mee te doen van de hogere klasse, indien dat mogelijk is en in het belang van het toernooi.

De 20% / 10% regel geldt NIET voor spelers die nog geen officieel gemiddelde hadden of in het voorafgaande seizoen net gedegradeerd waren.

Voor Persoonlijke Kampioenschappen waar GEEN voorronden aan vooraf gegaan zijn, gelden de regels van de voorronde voor de districtsfinale.

 

Degradatie

Een speler degradeert alleen – en wel direct – als hij in hetzelfde jaar in die spelsoort voor zowel de Persoonlijke Kampioenschappen als voor de Teamcompetitie onder de ondergrens van de huidige klasse heeft gespeeld. Zolang hij in de Teamcompetitie boven de ondergrens speelt, kan hij dus niet degraderen. Als hij in die spelsoort geen Teamcompetitie speelt, dan gelden de gebruikelijke regels met halve degradatie in het ene jaar en hele degradatie in het jaar daarop.

 

Beurtenlimiet

In de laagste klasse van Driebanden klein (dat is de 3e klasse) en Bandstoten klein (dat is de 5e klasse) wordt geen ondergrens gehanteerd: iedereen met een moyenne onder de bovengrens mag zich inschrijven. Omdat daar (nog) niet op interval gespeeld wordt, leidt dat nogal eens tot bijzonder lange partijen. Derhalve is er een beurtenlimiet ingesteld: 60 beurten voor Driebanden klein 3e klasse en 50 beurten voor Bandstoten klein 5e klasse. De arbiter annonceert, zo nodig op aangeven van de schrijver, “laatste beurt” als de beginnende speler aan zijn laatste beurt gaat beginnen. Na die beurt annonceert de arbiter “gelijkmakende beurt” voor de andere speler die, zoals gebruikelijk voor de gelijkmakende beurt, van acquit moet. De speler met het hoogste aantal caramboles wint de partij.

 

Kledingvoorschriften

Voor het spelen van Persoonlijke Kampioenschappen gelden de kledingvoorschriften zoals vastgesteld door de KNBB in het Wedstrijd Reglement Artikel 6009CR. Hieronder een globaal beeld van de toegestane kleding, overgenomen uit het reglement van de KNBB. Voor details verwijs ik je naar de website www.knbbcarambole.nl.

1. Spelers die, individueel of in teamverband, aan een door of namens de KNBB sectie Carambole georganiseerde officiële wedstrijd deelnemen, dienen te dragen:

  • een effen pantalon, niet zijnde van (imitaite-)leer, rib- of spijkerstof. Dames mogen in plaats van een pantalon een effen rok dragen.
  • een poloshirt met korte of lange mouw
  • een effen overhemd met korte of lange mouw. Lange mouwen moeten lang worden gedragen. Over het overhemd mag een (smoking)vest, trui, slip-over of spencer gedragen worden, niet zijnde van (imitatie-)leer. Voor- en achterkant mogen van kleur verschillen. Een stropdas of strik is niet verplicht.
  • effen sokken of kousen
  • schoenen, niet zijnde sportschoenen, sandalen, slippers of klompen.

2. Leden van dezelfde vereniging die aan dezelfde individuele wedstrijd(en) deelnemen zijn niet verplicht om in hetzelfde tenue deel te nemen.

3. Op het sporttenue moet op borsthoogte een embleem of aanduiding van de vereniging zichtbaar worden gedragen. Het embleem mag niet groter zijn dan 100 cm2.

Sancties/administratieve heffingen

Een speler die zonder zich bij de wedstrijdleider af te melden niet bij een Persoonlijke Kampioenschap komt opdagen, ontvangt een boete van 50 euro en wordt mogelijk voor één jaar uitgesloten van deelname aan alle Persoonlijke Kampioenschappen. Een lid die binnen 3 weken voor het spelen van de Persoonlijke Kampioenschap zonder geldige reden afzegt, ontvangt een boete van 20 euro.